Влиянието на 1 дистанционер в прозореца върху комфорта

Дистанционер Swisspacer ultimate

СИЛИКО ООД ЩЕ ПРЕДСТАВИ ШВЕЙЦАРСКИЯ „ТОПЪЛ КРАЙ“ ДИСТАНЦИОНЕР SWISSPACER НА „RESIDENTIAL FORUM 2022“

Комфортът в помещението започва с прозореца

26.01.2022 г.

Най-новите проучвания направени от Института за пасивни къщи в областта на „комфорта на живот“ доказва, че „Топъл Край“ дистанционерите имат позитивен ефект върху него.

Дистанционер Swisspacer ultimate

 

При изграждането или обновяването на жилищни сгради, комфортът и уютът играят важна роля за обитателите. За да се постигне добро усещане на климата в помещението трябва да се вземе под внимание взаимодействието между температурата и влажността на въздуха, както и правилната гледна точка от страна на строителна физика. Ново проучване направено от Института за Пасивни Къщи (PHI), доказва, че изборът на дистанционер (Swisspacer Advance или Swisspacer Ultimate) има позитивно влияние върху комфорта в помещението.

 

В своето проучване „Комфорт на живот“, Институтът за пасивни къщи в Дармщат, Германия, се занимава с това как комфорта и хигиената за прозорци могат да бъдат постигнати в различните климатични зони. Професор д-р Бенджамин Крик, управляващ директор на Института за Пасивни къщи, обяснява: „Прозорците, като общо правило, все още са най-слабите елементи в сградата в топлинно отношение“. Според него, по отношение на топлинния комфорт, важно за представянето на прозорците е и местоположението на сградата и нейната климатична среда.

 

Изследването разграничава  арктически, студен, хладно-умерен, умерено-топъл климат и топъл климат. В него са използвани и различни ПВЦ дограми със стъклопакети които са еднокамерни, двукамерни и три-камерни. Дистанционера използван различните стъклопакети в проучването са : алуминиев, от неръждаема стомана, както и високо енергийно-ефективния „топъл край“ дистанционер Swisspacer Ultimate.

 

„Изборът на дистанционер има голямо влияние върху топлинното качество на прозореца и следователно върху  комфорта и хигиената“, казва професор Крик, когато обобщава резултатите. „Използвайки високо енергийно-ефективния композитен дистанционер ,Swisspacer Ultimate, производителите на стъклопакети достигат определените нива и стандарти за пасивни къщи с лекота, използвайки правилни средства“.

 

Уют и комфорт с дистанционер Swisspacer Ultimate

Хората възприемат, че топлината в помещението е един от основните фактори за постигане на комфорт и „оперативна температура“. Това е сбор от средната температура на въздуха и на околните повърхности. Големи разлики между температурата на въздуха и на повърхностите, дават неприятно усещане за течение. В случаите на течения от студен въздух, въздуха попада върху студените повърхности и създава усещане за студени течения. Доказано е, че за да се постигне приятно усещане в помещението, разликата между топлината на въздуха и околните повърхности (стени, тавани, подове или прозорци) трябва да е по-малко от 4,2 Келвина.

Базирано на тези тези условия, Института по пасивни къщи създаде така наречения „критерий за комфорт на пасивната къща“ за различни климатични зони. За студения климат който се наблюдава в Германия, например, У – стойността трябва да е 0,85 W (m2/K). За теста, екипът в Дармщат приема, че стайната температура е 22 градуса Целзий а навън е -16. Ако характеризиращата стойност не се достигне, е необходим източника на топлина да се намира точно под прозореца, за да се избегне неприятното потъване на студения въздух.

Избягване на получаване на конденз и образуване на мухъл

Важен фактор по отношение на комфорта и здравето е избягването на конденз и мухъл. Влагата се събира в най-студената точка в стаята – която често е около ръба на стъклото. Мухълът обаче започва да расте над температурата на точката на оросяване. Следователно повърхностните температури трябва да са над „температурата на мухъл“, за да защитят ефективно структурата на сградата и здравето на обитателите й.

 

„Температурният фактор fRsi се утвърди като индикатор за хигиенните условия на ръба на стъклото. Ако тази стойност е най-малко 0,7 при хладен и умерен климат, може да се предположи, че при нормални нива на влажност на закрито няма да се развие плесен“, казва Крик. Ефективно решение: увеличете температурата на ръба на стъклото. „Температурата на ръба на стъклото зависи от дистанционната лента, от дебелината на стъклопакета и от монтажа на стъклото в прозореца“, обяснява Крик. Ето защо най-смисленото решение е комбинацията от висококачествена термо дистанционна греда, троен стъклопакет с възможно най-голямо разстояние между стъклата и добре изолирана дограма.

Проучването на Института за пасивни къщи показва, че изборът на дистанционер има важен ефект върху топлинното качество на прозореца. От умерено-топлия климат и по-хладния, общата препоръка е да се използва троен стъклопакет в комбинация с високо енергийно ефективен дистанционер SWISSPACER Ultimate. Стойностите, необходими за комфорт и хигиена, могат да бъдат постигнати дори с неизолираната дограма, широко разпространена в тези региони. Изискванията на студен климат налагат използването на SWISSPACER Ultimate във връзка с особено добре изолирана рамка.

„Когато погледнете резултатите от изследванията, на практика всички печелят. Обитателят на сградата, който печели от по-голям комфорт и стъклени ръбове без плесени, и производителят на прозорци, който може просто да подобри своите продукти. Избягват се и щети, които могат да бъдат причинени от влага. Това повишава удовлетвореността на клиентите и намалява оплакванията. Поради високата икономия на енергия, климатът е облекчен от по-ниските емисии на CO2“, обобщава Бенджамин Крик. Проучването е поръчано от SWISSPACER. От години Институтът за пасивни къщи в Дармщат и SWISSPACER работят заедно по проучвания, които предоставят фундаментална информация за пазара. SWISSPACER започна да участва в наградата за пасивна къща тази година и обяви своя специална награда, която ще бъде връчена за първи път през 2021 г.

 

Проучването „Комфорт на живот – Как критериите за комфорт и хигиена за прозорци могат да бъдат изпълнени в различни климатични условия” е достъпно за изтегляне сега на уебсайта на SWISSPACER.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *