Защо да използваме глинена мазилка в интериора: Предимства и Недостатъци на глината

глинена мазилка

Глинената мазилка не само изглежда красива, но има и някои брилянтни екологични характеристики за по-устойчив и по-здравословен дом. Ето какво трябва да знаете:

Natural clay wall finishes & clay wall systems from Clayworks UK

Глинената мазилка може да е голяма тенденция в интериорния дизайн в момента, но не е нищо ново – всъщност глинените мазилки се използват в изграждането на жилища в продължение на повече от 9000 години.

 

Това голямо възраждане на интереса към използването на този материал като мазилка на стени през последните години се дължи не само на неговия характерен завършек, но и на неговите екологични качества, които го правят едновременно по-екологичен и по-здравословен за използване в дома.

 

Ако сте били вдъхновени да използвате глинена мазилка в дома си, но искате да научите повече, ние проучихме много източници и с удоволствие ще отговорим на вашите въпроси. Продължете да четете и ще ви разкажем накратко.

American Clay Plaster - Eco Carmel

Какво е глинена мазилка?

 

Глинената мазилка е вид мазилка, която използва естествена глина като свързващ елемент — тя се смесва с инертни материали и естествени влакна като коноп, за да се създаде сместа от мазилка.

 

Пристига при вас в сухо състояние, но след като добавите вода, разбъркате и оставите достатъчно време да узрее, мазилката става готова за употреба. Само остава да изберете как да я нанесете, като може да използвате както и машина, така и ръчно.

 

Глината се образува от естествени минерални отлагания, които се натрупват в земята в продължение на хиляди години. С течение на времето дъждовната вода отмива целия разтворим материал от отлаганията, оставяйки естествена чиста глина. След това глините се смесват с други минерали, но не се обработват и не се изпичат, оставяйки суров естествен продукт.

 

Получената мазилка се използва за стени и тавани, създавайки характерното за нея матово покритие, което се превърна в желан вид в интериорния дизайн. Обикновено тези глинени мазилки включват цветен пигмент в своята структура и се оставят открити и небоядисани.

 

Къде трябва да използвате глинена мазилка в дома?

 

Глинените мазилки са подходящи само за вътрешна употреба, но могат да се използват за стени и тавани в повечето, но не във всички стаи в дома. Глинените мазилки не са подходящи за зони, където има течаща или стояща вода, като душове, мокри помещения, екстериори или зад мивки.

 

Трябва също така да обмислите върху какъв материал нанасяте глинена мазилка, тъй като тя не е подходяща за всички приложения. Глинените мазилки могат да се нанасят върху повечето основи, включително гипскартон, но не са подходящи за нанасяне директно върху дърво или метал.

 

Какви са предимствата на глинената мазилка?

 

Глинените мазилки имат редица предимства, от естетическия им вид до минимален ефект върху качеството на въздуха във вашия дом. Тези предимства пред другите форми на мазилка включват:

 

  • Естествени и напълно без токсини, полимери, ЛОС, формалдехиди и пластмаси
  • Създават дишащи стени
  • Имат минимален въглероден отпечатък
  • Създават покритие без блясък, което е по-матово от алтернативи като венецианска мазилка
  • Притежават отлични топлоизолационни качества
  • Коефициента им на горимост е обикновено А1
  • Отлична звукоизолация до 50 Db

 

Глинените мазилки са дишащи, това означава, че те абсорбират излишната влага от въздуха, освобождавайки я обратно, когато въздухът изсъхне. Този процес, известен като буфериране на влагата като поддържа влажността на въздуха в помещението между 40-60%.

 

Това ниво на влажност е идеалният диапазон за предпазване от вируси, бактерии и прахови акари, като същевременно помага за намаляване на ефектите от респираторни заболявания като астма.

 

Глинените мазилки, за разлика от други естествени мазилки, които съдържат вар, не изискват супер нагряване или обработка за производството си: следователно имат измеримо по-малък въглероден отпечатък. Парниковите газове, които се отделят по време на техния жизнен цикъл, са почти изключително само от транспорта.

 

Една от най-привлекателните причини да изберете глинена мазилка извън нейните здравословни предимства за дома е, че има уникално покритие, за разлика от всички други мазилки. Глинените мазилки не „втвърдяват“, така че запазват суровата, мека, мътна естетика, вместо да развиват блясък.

 

Това е външен вид, който става толкова желан от дизайнери и архитекти по целия свят и с минерални пигменти, доставяни по целия свят, глинените мазилки вече се предлагат в изключително широка гама от цветове, включително сини и зелени.

 

Има ли недостатъци?

 

  • Специфична и трудна за нанасяне
  • Изисква техническо време и специална апаратура, за да втвърди.

 

Единия недостатък на използването на глинена мазилка е, че това е специализиран продукт, за това трябва майстора, който я нанася да е специалист в това. И тъй като намирането на шпакловчик е трудно в момента, може да се наложи да изчакате още малко и да платите малко повече за специалист по глинени мазилки.

 

Друг недостатък е, че тъй като глината идва сурова и се разрежда с обилно количество вода, положена глината все още отделя доста влага и веднага след нанасяне, нивото на влага в помещението е от 80 % – 95%, за това трябва да се машини за адсорбиране на влагата и трябва да изчакате поне 2-3 седмици, за да може нивото да спадне до 50%-60%, което е оптимално. Причината за което е, че за да получите всички полезни свойства на глината, трябва да положите от 16 мм до 22 мм слой. За да спестите това време и усилия, ние предлагаме вече готови глинени плочи Lemix, които се полагат сравнително лесно и спестявате огромна част от времето. След като имате вече готовата глинена основа, остава да положите 2-3 мм мазилка, която е наричана „Довършителна мазилка“ – тя е доста по-фина и гладка и силна. Основната мазилка е по-дебела, за да постигне по-добри изолационни свойства.

 

По целия свят добрите мазачи и страстните майстори вършат невероятна работа с тези материали. Въпреки това, има нюанси в процеса по отношение на времето и подробностите. Препоръчваме да използвате опитен майстор на глинени мазилки, ако можете: ние имаме контакти, които ще могат да изпълнят вашия проект.

 

По скъпа ли е глинената мазилка?

 

Глинените мазилки със сигурност струват повече от традиционните мазилки за стени, но имайте предвид, че не е задължително да харчите пари за скъпи покрития за боядисване на стена с глинена мазилка, което може да помогне за балансиране на бюджета.

 

При гипс с добро качество, струващ около 15 лв. – 25 лв. за торба 25 кг., може да очаквате глинените мазилки да започват от 45 лв.

 

Може ли да боядисвате глинената мазилка?

 

До голяма степен собствениците на жилища избират да използват глинена мазилка поради, а не въпреки, нейното уникално покритие, а с пигментите, използвани в сместа от глинена мазилка, тя може да бъде определена в гама от цветове, което означава, че боядисването на стена с глинена мазилка е малко контраинтуитивно.

 

Въпреки това, ако искате да боядисате глинена мазилка в бъдеще, като същевременно запазите нейните здравословни качества за дома, тя може да бъде боядисана с подходяща глинена или варовикова боя.

Clay plaster workshop for professionals 2022 - Eestimaaehitus

 

Заслужава ли си глинената мазилка?

 

Както споменахме по-рано, през последните години има огромно увеличение в използването на глинени мазилки в съвременните домове. Това отчасти се дължи на подновеното оценяване на естествения, здравословен начин на живот и връщането към висококачествени, красиви материали, а не на много дизайнерски елементи и орнаменти.

 

Глинените мазилки могат да бъдат поразителни или скромни, широко използвани или за стени, или за тавани, но те винаги имат за цел да подобрят жизненото пространство на своите обитатели за здраве, благополучие, естетически и акустичен комфорт.

 

Вълнуващият начин, по който глината си играе с естествената светлина, означава, че те се използват в силно остъклени зони, но начинът, по който създават тихо, сетивно изживяване означава, че са еднакво идеални за по-малко вентилирани или естествено осветени пространства.

 

Топлинната маса, както и хигроскопичните характеристики на глината помагат за смекчаване на температурните колебания, голяма привлекателност за архитекти, дизайнери и собственици на жилища, които искат по-ефективни домове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *