Gerband Sd Vario – За вашия комфорт, здравословен и добър микроклимат, без алергии и настинки

Gerband Sd Vario

Прeдставяме Ви влагоконтролна защита и въздухоплътност на конструкцията с мембрана Gerband Sd Vario, служеща като бариера и контролираща парата.

По-голяма част от времето си прекарваме в закрити помещения и почти половината от енергийните ресурси отиват за отопление и охлаждане на сградите, в които живеем и работим. Енергията необходима за отопление, охлаждане и поддържане на здравословен микроклимат, обаче се увеличава, поради неконтролираното топлопреминаване през различни незащитени отвори и пролуки в конструкцията.

Относителната влажност е характеристика на окръжаващия ни въздух, на която в повечето случаи не обръщаме особено внимание. Тя обаче съществува и се сещаме за нея, когато започне да ни създава проблеми.

Най-често се сблъскваме с видимите последствия от високото ѝ ниво в закрити помещения, където живеем или работим. Кондензирала влага по прозорци, стени, тавани – влажни подови настилки, влажни дрехи и дори по-тежките ситуации като появата на конденз, влага, мухъл, разрушаване на външните и вътрешни стени, поява на здравословни проблеми, високи сметки за отопление и охлаждане и др..

Изтичането на въздух през фуги, пукнтини, дограми и различни елементи води до редица проблеми. През по-студените месеци на годината, при по-висока вътрешна температура от тази навън, влагата заедно с топлия въздух прониква в структурата на сградата и кондензира при среща студения въздух -влага. Кондензацията е причина за напукване и разрушаване на зидарията, преждевременна корозия на металните части по външните стени, висока влажност в дървените конструкции, гниене, проблеми с влажността и качеството на въздуха вътре в помещенията. В топлите влажни месеци проникването на въздух от вън навътре ще образува плесени поради кондензация в студените климатизирани повърхности.

Външният въздух може да внесе потенциално опасни частици – полени, плесени, гъбички и др. От друга страна вътрешният въздух може да бъде замърсен от остарели консерванти на дървесината. Затова въздухоплътността на сградната конструкциите и вентилационната система, изградени по правилните стандарти и изисквания, осигуряват здравословна среда за живеене, топлиннен комфорт и намаляване на енергийното потребление.

При новото строителство и при поставяне на външна топлоизолационна система, за въздухонепроницаем слой се приемат прозорците /най-големите загуби на топлина се отчитат при прозорците и особено около рамката на прозореца/, вратите и вътрешната мазилка на стените. При вътрешна топлоизолация (предстенна обшивка например), въздухонепроницаемият слой трябва задължително да бъде от топлата (вътрешна) страна. В противен случай топлоизолацията е застрашена от проникване на влага, което ще доведе до разрушаване и компрометиране на стените. При сгради с леки дървени конструкции (като например дървен скатен покрив или дървени стени) трябва да се внимава тези конструкции да са вятъронепропускливи отвън и въздухонепроницаеми отвътре.

Но как да се освободим от излишната влага, без това да изисква допълнителни ремонти, без да е необходимо да си създаваме дискомфорт с чести проветрявания особено през студените месеци, без свързания с това допълнителен разход на топло- и електроенергия?

Защо да използваме Gerband Sd Vario?

За да се избегнат структурните повреди и скъпоструващите ремонтни дейности в изолираните мансарди и стени на къщите, се инсталират подходящи за целта мембрани Gerband Sd Vario, с помощта на които необходимите условия за въздухонепроницаемост са напълно гарантирани и е осигурена дълготрайна защита на сградата. Мембраната Gerband Sd Vario с въздухонепроницаем слой, служи като бариера съгласно DIN 4108, предпазва от течение пренос на външен въздух, контролира парата и защитаваща конструкцията като елиминира предпоставките за образуване на конденз, влага и мухъл.

Gerband Sd Vario е многослойна климатична, влагоконтролна и пароконтролна мембрана, която е с варираща Sd стойност и гарантира отлична пароизолация, като предпазват от проникване и натрупването на водни пари и предпазва от течение и пренос на външен въздух.

Мембраната притежава променливо дифузно съпротивление (Sd) и то изцяло зависещо от климатичните условия и според нивото на влажност във въздуха. Поддържа обратната дифузия, когато дифузионните токове се обърнат към вътрешността.

 

 

Зимата, при относително ниската влажност на външния въздух, молекулярната структура на мембраната се затваря и спира преминаването на пари от вътрешността на помещенията, където влагата е много висока, навън през конструкцията.

Лятото, с високите температури и влажност, молекулярната структура на мембраната се отваря и по този начин извежда акумулираната в конструкцията влага към вътрешността на помещенията, от където тя лесно се проветрява.

Това уникално свойство предпазва конструкцията от компрометиране.

Така се предотвратява натрупването на кондензирана водна пара в обвивката на сградата, което спира растежа на плесени и последващи строителните повреди. Знакът CE съгласно DIN EN 13984  дава необходимата гаранция за качеството на продукта и осигурява необходимата сигурност за приложението в конструкции за изграждане в съответствие с всички валидни изисквания на EnEV и строителните стандарти.

 

 

За смяна на един повреден от влага покрив ще са необходими много време и средства. Инвестирането в мембраната Gerband Sd Vario ще спести тези разходи и неприятности. Подходяща е, както за нови, така и за обновяване на по-стари сгради.

Тя е съставена от функционален PA филм и PP нетъкан текстил изключително устойчива на разкъсване и с помощта на маркираните линии прави поставянето и много лесно и удобно.

 

 

Предпоставка за отличното функциониране на климатичната мембрана е правилният монтаж – мембраната трябва да се полага перпендикулярно на посоката на повърхността на приложение, т.е. шпилки, ребра и греди.

За здравото ѝ залепване по ъглите, важна роля играе и лепилото, което ще бъде използвано за перфектното запечатване. За залепване на грапавата страна на мембраната към конструкцията, използването на еластично хибридно лепило Mirrorbond е идеално решение. То залепва бързо и здраво.

Застъпването на листовете и дълготрайното запечатване на всички фуги в сградната обшивка: отдушници, тръби и др. става с подходящи уплътняващи продукти или ленти.

Gerband 586 осигуряваща отлична въздухоплътност на конструкциите (покриви и стени).

Тя е силно лепяща полиетиленова лепенка за вътрешно приложение, която запечатва всички застъпвания, отвори и припокриване на местата където се перфорира със стакер. Тя ефективно ще отстрани всички наранявания на целостта на мембраните. Освен Gerband 586 може да използвате също и Corotop Mix – двустранно лепяща лента за подлепване на мембраната по дървената конструкция – като алтернатива на Gerband 586 или
едностранната Лепенка Corotop FIX, която е икономичния вариант на Gerband 586.

 

 

За ефективно уплътняване на контралетвите на покрива и защита при всеки пробив, препоръчваме двустранно лепяща лента за защита целостта на мембраната срещу пробивите от пирони Gerband 603. Те е изключително ефективна за подлепване и уплътняване на металните окачвачи за гипскартонените плоскости към дървените греди и предпазва мембраната по време на пробиването и фиксирането на окачвача.

 

Допълнителна информация за продуктите ни ще намерите на www.silico-bg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *