Разумното решение за външни разширителни фуги в бетонни настилки с Ottoseal S34

Решение за бетонени фуги Ottoseal S34
[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

 

Търсите дълготрайно и качествено решение за уплътняванe на външни разширителни фуги в бетонни настилки и пешеходни зони на мостови конструкции?

 

 

 

Не всички уплътнители са подходящи за външни приложения. Ако се чудите кой тип уплътнител е правилният избор – силиконов, полиуретанов или хибриден, моля, прочетете следващите важни детайли, които ще Ви помогнат да направите правилния избор.

Все още битуват погрешни възприятия, че полиуретановите и хибридните уплътнители са дълготрайно атмосфероустойчиви уплътнители за запълване на външните работни, разширителни фуги на бетонови настилки (напр. паркинг площи, пешеходни зони на мостови конструкции), както и различни външни конструктивни фуги. За да разсеем масовата заблуда на често предлаганият за външни фуги полиуретан, е важно да разберем някои значителни различия между силикона и полиуретана, устойчивостта им във времето при различните атмосферни влияния и областта им на приложение.

Накратко, нека да започнем с това, че полиуретанът е органичен материал на въглеводородна основа, докато силиконът е органо-силициев материал на силициево-кислородна основа.

Тази фундаментална разлика обуславя и коренно различните им свойства при излагане на атмосферни условия и особено на пряко слънчево греене.

Хибридния уплътнител (MS Polymer/ST Polymer) представлява разновидност на полиуретана, към чиято въглеводородна верига са прикрепени силиконови мономери (силани).

Хибридния уплътнител има малко по-добра устойчивост на слънце спрямо полиуретановия, но въпреки това след 3-4 години започва деструкция по повърхността.

Слънчевите лъчи действат деструктивно (с различна скорост на въздействие) на всички  уплътнители на въглеводородна основа.

От друга страна силиконовите уплътнители се създават на основата на метала силиций, който се добива от кварцов пясък или от естествени залежи. Това е причината силиконовите уплътнители да остават гъвкави и да не променят структурата си (да не се напукват или избледняват) при излагане на постоянно или продължително слънчево греене, както и на високи температурни разлики. Стандартните температурни амплитуди, при които работят почти всички професионални силиконови уплътнители, са от – 40 °C до + 145, +180°C, като някои специални силиконови уплътнители издържат до 280 -310°C.

*Важно е да отбележим, че тук правим разлика между професионалните силиконови уплътнители от висок клас и нискобюджетните, не особено качествени продукти, които се предлагат за масово потребление в някои магазинни мрежи).

ПУ и хибридните уплътнители са устойчиви до +80-85 °C. За да могат да бъдат използвани за уплътняване на външни фуги е необходимо последващо боядисване или търсенето на друг тип слънцезащитен вариант.

Възможността ПУ и хибридните уплътнители да се нанасят върху влажни повърхности и по-добрата им механична якост, са две от важните им преимущества, спрямо силиконовия уплътнител. Тяхното приложение, обаче, остава ограничено, защото ПУ и хибридните уплътнители могат да се използват за дълготрайно работещи фугоуплътнители на бетонни подове само в затворени помещения без директно слънчево греене!

Силиконовите уплътнители от своя страна са устойчиви на атмосферните влияния, имат голяма дълготрайност срещу стареене, което ги прави подходящи за външни приложения.

Графиката показва, че първоначално фугоуплътнители от Полиуретан или Полисулфид скоро положени и изложени на външни условия притежават по-добри механични качества, в сравнение със силиконовите уплътнители, но след няколко години техните уплътнителни и механични свойства значително се влошават.

 

Всяко схващане, че полиуретановите уплътнители са по-дълготрайни на външни влияния от силиконовите, би било некоректно и подвеждащо потребителя.

В потвърждение на гореизложените твърдения е фактът, че у нас и навсякъде по света за направата на структурни фасади и/или за уплътняването на фугите между стъклопакетите се използват САМО СИЛИКОНОВИ УПЛЪТНИТЕЛИ.

Това важи и за направата на стъклопакетите за структурни фасади, където използването на едно- или двукомпонентни силиконови уплътнители е задължително, но в никакъв случай полиуретанови.

 

Вижте мащабното 30 годишно изследване на GE Silicones – лидер в производството на уплътнители, покрития и лепила за строителството, с доказани качествата.

 

В допълнение на това изследване, през Юни 2019, ние закупихме от магазинната мрежа 4 полиуретанови и два хибридни уплътнителя, които положихме на няколко бетонни решетки (наподобяващи бетонни фуги), заедно с двата наши уплътнителя (S 34 и S 70). Изложихме ги на покрива на  сграда близо до София с цел, след определен период от време (от 6 месеца до няколко години), да проследим  тяхното състояние и устойчивост на слънце, дъжд и сняг.

 

Представяме Ви снимкови материали на сгради и конструкции, при които са използвани полиуретанови уплътнители, както и на конструкции, при които са използвани силиконови уплътнители. Вижте тяхната устойчивост във времето по-долу:

 

Конструкции и сгради, при които са използвани полиуретанови уплътнители

 

Пример 1

Сгради в САЩ, на които са използвани полиуретанови уплътнители за външни фуги.

 

Пример 2

Разширителни фуги на пешеходна зона на мост в Южна България, обработена с полиуретанов уплътнител- 12 месеца след нанасяне

Състоянието ú 4 години по-късно

 

Пример 3

Фуги от полиуретанов уплътнител пред НДК, гр. София, положени м. Октомври, 2017 г. и състоянието им през 2019 г.

 

Пример 4

Външна уплътнителна фуга с ПУ на сграда в Студентски град в гр. София

 

Пример 5

Състояние на фуги, положени с полиуретанов уплътнител на Еталбонд на сграда в гр. София

 

Пример 6

Неправилно уплътняване на статиите на пешеходен мост в центъра в гр. Скопие, Македония с полиуретанов уплътнител.

 

Мостови конструкции и, при които са използвани силиконови уплътнители

 

Пример 1

 

Мост за подбалкански път до с. Мирково.

Фугите на моста, обработени със силиконов уплътнител през м. Май, 2013г.

Фугите през 2017 г. – 4 години след нанасяне, фугите са запазили устойчивостта си.

Снимка 27.08.2019

 

Силико ООД предлага по-добрата алтернатива на използваните полиуретанови уплътнители за външни фуги – силиконовия уплътнител OTTOSEAL® S 34  на немския производител OTTO CHEMIE.

 

В допълнение към силиконовия уплътнител, ние Ви предлагаме OTTOCOLL® S 610  за фуги, които да са завършени и готови за експлоатация в рамките на няколко часа, както и специален грунд OTTO Primer 1225, предназначен да осигури трайна връзка между OTTOSEAL® S 34 и основата, дори в случай на интензивна употреба на фугите.

Възползвайте се също и от подпорни въжета за запълване на фугата в дълбочина с размери от 6 мм, 10мм, 15мм и 25 мм.

 

OTTOSEAL® S 34

Дълготрайно атмосфероустойчив силиконов уплътнител за външни работни разширителни бетонови фуги

 

 

 

 

1-компонентен силиконов уплътнител, неутрален тип вулканизация

(не е корозивен към бетоновите повърхности)

Характеристики:

 • Притежава отлична устойчивост на атмосферни влияния, стареене и UV-лъчи
 • Подходящ за индустриални зони, натоварени откъм движение (напр. Трафик на мотокари) и устойчив на механично почистване с уреди за почистване с високо налягане
 • Не разяждащ (не причинява корозия)
 • Много добра механична якост, устойчивост на опън и разкъсване
 • За дълготрайни вътрешни и външни приложения
 • Без (окисляване) на незащитените метални повърхности
 • Подходящ за специални топлинни изисквания на уплътняване
 • Притежава добра химична устойчивост
 • Изключително дълготрайна атмосфероустойчивост на температура от – 40° C до + 265° C

 

Приложение:

 • Подходящ за уплътняване на външни паркинг зони , индустриални подове и фуги, подложени на тежко натоварване и химично въздействие, напр. в мандри, кланици, заводи за производство на напитки и храни, кухни за столове и др.
 • За уплътняване на различни външни уплътнителни фуги на теракотни, клинкер плочки, гранитогрес
 • За уплътняване на подове и фуги, подложени на силно механично напрежение, напр. в складови и производствени бази, дворове, паркинги, подземни паркинги, работилници, автомивки и др.

Стандарти и тестове:

 • Тестван в съответствие с EN 15651 – Част 4, PW EXT-INT 25 LM
 • Декларация за липса на възражения – тестван за употреба в областта на зоните за храните (ISEGA Forschungs- und Untersuchungs-Gesellschaft mbH, Ашафенбург, Германия)
 • Подходящ за приложения съгласно инструкция IVD инструкция №. 1 + 19-1 + 21 + 31 + 35 (IVD = германска асоциация за уплътнители)
 • Съответства на LEED® v3 IEQ-кредити 4.1 лепила и уплътнители
 • За класификациите на DGNB вж. продуктовата страница на уебсайта на OTTO
 • Френски клас на емисиите на VOC A +
 • Преминал изпитване за огнеустойчивост  съгласно EN 13501: class E

 

Цвят – сив (Sanitary Grey)

 

 

Ако е необходимо изключително бързо полагане на фуги, които да са завършени и готови за експлоатация в рамките на няколко часа, то тогава уплътнителят OTTOCOLL® S 610  е идеалното решение, благодарение на двукомпонентната си система на втвърдяване. Той е особено подходящ за по-дълбоки и широки фуги в зони с голямо механично натоварване.

OTTOCOLL® S 610  е идеалното решение, благодарение на двукомпонентната си система на втвърдяване. Той е особено подходящ за по-дълбоки и широки фуги в зони с голямо механично натоварване.

 

Повече информация и подробности и за останалите уплътнители, които предлагаме, може да прочетете в секция Otto-Chemie професионални уплътнители и лепила, а за експертни консултации и технически насоки, позвънете на посочените телефони за контакт.

 

За бетонови фуги особено подходящ е грунда – OTTO Primer 1105. Той е важен участник в изграждането на здрава и дълготрайна връзка между силиконовия уплътнител и двете бетонови повърхности.

 

 

 

OTTO Primer 1105

Универсален грунд за абсорбиращи основи

Характеристики:

 • Грунд за подобряване на адхезията върху минерални и абсорбционни основи (например бетон, мазилка, фиброцимент и др.)
 • При употреба затворени пространства -препоръчва се проветряване на помещението по време на съхненето, не по-малко от 30 минути (макс. 3 часа).
 • Силно филмообразуваща запечатка

Приложение:

 • Преграда за алкални повърхности
 • Подобрява адхезията на OTTO акрилни и силиконови уплътнители върху минерални материали (напр. бетон, гипс, клетъчен бетон, фиброцимент, гипс), както и върху необработена дървесина и скали, върху метални субстрати (например анодно окисление) и някои пластмаси (например PVC)

 

*За да се постигне отлично залепване фугата повърхността трябва да бъде сухо и почистена от прахови частици, след което фугите се грундират с помощта на четка.

Опаковка:

 • 250 ml алуминиева бутилка
 • 1000 ml алуминиева бутилка

 

PE подпорно въже за запълване на фуга

Подходящ продукт за подпорно уплътняване на фуги и шумоизолация. Използва се заедно със силиконов или друг вид уплътнител. Отговаря на изискванията на стандарт DIN 18540 за уплътняване на фасадни фуги в строителството.

Подпорните въжета за запълване на фуга в дълбочина са с размери от 6 мм, 10мм, 15мм и 25 мм. Вижте повече тук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технически въпроси и консултации:           За поръчки и доставки

Антон Иванов                                                Алекс Караколев

Моб.тел: 0878 138 831                                  Моб.: 0878 138 848

email: anton@silico-bg.com                            email: office@silico-bg.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *