5 причини защо да изберете да използвате натурални материали във вашия дом

Натурални материали - глинена мазилка, варова мазилка, тадолакт

5 причини защо да изберете да използвате натурални материали във вашия дом

Домът ви като цяло ви представлява вас и е отражение на вашето съзнание за околната среда, природата и здравето. Днес, може да се каже, че е обичайно да отидете до магазина с торба за многократна употреба и да изключите осветлението, когато не е необходимо. Знаете ли, обаче, че материалите с които е построен и завършен домът ви, влияят както на околната среда, така и на вашето здраве.

 

В тази публикация ще научите за вътрешните довършителни мазилки, направени от естествени материали, а именно: глинената мазилка, варовата мазилка и естествените бои. Тук, също така ще подчертаем и 5 причини, поради които да предпочетете да използвате естествени материали за изграждане и довършване на дома си.

 

1.    Ще имате по-добро здраве и ще се чувствате по-добре

 

Чудили ли сте се защо се събуждате сутрин със запушен нос? Защо се притеснявате от често срещани респираторни заболявания или защо изобщо не искате да вършите домакинска работа?

 

Ние прекарваме повече от 80% от времето си на закрито и микроклимата в помещението на повечето хора не имитира природата, така че качеството на въздуха в стаята е пряко свързано с вашето благополучие и здраве.

 

Избирайки естествените строителни и довършителни материали, вие ще подобрите качеството на микроклимата в дома си безгранично. Ще споделим с вас отдолу опита на училището Haagapuisto:

 

Микрофлората на въздуха на закрито в училището била небалансирана, причинявайки твърде често респираторни заболчвания както сред децата така и сред учителите. Първото предложение за решаване на проблема било построяването на по-добра вентилационна система. За съжаление, този вариант не проработил. По – късно било открито, че както и в стените, така и под балатумите имало мухъл и силна плесен. Влагата от земята проникавала през пода под балатума, и тъй като този материал не е дишащ, влагата създава среда за развитието на микроорганизми и това попада във въздуха, причинявайки респираторните заболявания при хората. След като проблема е установен, училището започва да прави значителен ремонт. Цялата стара мазилка, както и пода са премахнати. Старият под бива заменен с нов глинен под, а стените са покрити с 3 см – дебела глинена мазилка. Този избор на материали постигна отличен резултат – качеството на въздуха в помещенията се подобри значително и в резултат на това и здравето на учителите и на учениците.

 

Естествените довършителни материали могат да пресъздадат среда, която е възможно най-близка до тази в природата, която е естествена и същевременно здравословна.

 

Що се отнася пряко до вашето здраве, ние не искаме да твърдим, че естествената интериорна декорация ще премахне всичките ви здравословни проблеми. Въпреки това, можем да твърдим, че използването на тези материали, ще подобри микроклимата в  помещенията и същевременно това ще се отрази на вашето благополучие и косвено на вашето здраве!

 

2.    Естествените довършителни материали са природосъобразни

 

Човек с екологично съзнателно мислене следи екологичния отпечатък и картата на живота на материал, продукт или услуга, когато взема своите решения. Как се произвежда материалът и как най-накрая се връща в природата? Ще бъде ли материалът повторно използван или изхвърлен в бъдеще? С други думи, оценката на жизнения цикъл на продукта (LCA) оценява въздействието върху околната среда на продукта през целия му жизнен цикъл, от суровините до изхвърлянето.

 

Какъв е жизненият цикъл на естествените довършителни материали “от люлката до гроба”?

 

Суровината за глинена мазилка се добива. Можем да кажем, че добивът и производството на глина имат най-незначително въздействие върху околната среда, тъй като добивът не използва много сложно технологично оборудване и няма взривяване. Освен това глината е т. нар. местен материал – можете да я намерите в голям брой по целия свят, което елиминира дългите транспортни разходи и емисии. Производството и обработката на глина не отделя или отделя минимално CO2, тъй като крайният продукт от суровината не е енергоемък, а процесът не е дълъг. Всички глинени мазилки UKU се произвеждат в Южна Естония със слънчева енергия, а суровините се изкопават, сушат и смилат предимно на местно ниво. В допълнение към горното, глинената мазилка също е за многократна употреба и компостиране. Това означава, че глината, използвана като довършителен материал или в строителна конструкция, може да се използва повторно. Например глинената мазилка у дома може да бъде отстранена от стената и по-късно отново измазана. Друг вариант е, че можете свободно да върнете глинената мазилка в природата.

 

Екологичността на варовата мазилка се изразява във факта, че варът е CO2-неутрален. Какво означава това? Варовата мазилка отново свързва целия въглероден диоксид, освободен по време на производството (за разлика от друго известно свързващо вещество, цимента, който е източник на 8% от глобалните емисии на CO2). Освен това варът е компостируем в края на експлоатационния си живот – тоест не оставя никакви вредни отпадъци при разлагане.

 

Има различни естествени цветове и придобиването, обработката, транспортирането и изхвърлянето на техните суровини може да варира в зависимост от вида на боята. Всички те обаче имат определени общи знаменатели, които можем да посочим от гледна точка на околната среда. Суровините са местни, производството не е енергоемко и можете да върнете боята в природата в края на полезния й живот.

 

3.    Вътрешни довършителни натурални материали са издръжливи и отговарят на високи стандарти.

 

Зеленото мислене е тенденция, която доведе до изследване, наблюдение и тестване на различни алтернативи във всяка област. Ето как започнахме в UKU. Обединихме знанията на нашите предци и започнахме да ги прилагаме на практика, добавяйки съвременни предпочитания и изисквания, и стандарти. В резултат на това ние разработихме такива естествени довършителни материали, които са издръжливи, но в същото време много стилни и модерни и, най-важното, здрави за тялото и ума!

 

Нашите ресурси за разработване на продукти дадоха отлични резултати – повечето от нашите продукти днес имат висококачествени стандарти:

 

Глинени мазилки – немски стандарт за качество / най-висок клас на якост (DIN 18947: 2013) Варови мазилки – европейски стандарт (EN 998-1)

 

4.    Богат избор на естествени довършителни материали за интериора

 

Днешният избор от естествени интериорни довършителни материали е обширен, позволявайки както селски кънтри стил, така и много луксозен фин стил. Възможно е да се създават повърхности със зърнеста структура, както и много гладки и лъскави. Естествените вътрешни довършителни материали могат да се монтират безпроблемно в бани (Tadolakt) като алтернатива на керамичните плочки и като устойчив на пръски покритие на стената между кухненски мебели. Има и безкрайни възможности под формата на цветове, цветови комбинации и художествени шаблони.

 

5.    Изграждането с естествени материали е удобно и здравословно  за майстора

 

Съвременните синтетични и изкуствени строителни материали често са придружени от явление, наречено VOC (летливо органично съединение). Това са химични съединения, които често са вредни и причиняват редица здравословни проблеми. ЛОС са изкуствени химични съединения, които се добавят към строителните материали за подобряване на техните свойства. Например, много бои съдържат ЛОС, за да направят боята по – дълготрайна и по-трайна както и миеща се.

 

Естествените строителни материали не съдържат тези съединения. В UKU ние произвеждаме само чисти материали, които не съдържат ЛОС.

 

Удобството на естествените материали се изразява главно в три аспекта:

 

Майсторът, който ежедневно работи с естествени строителни материали, не вдишва ЛОС съединения, които биха могли да повлияят неблагоприятно на здравето му.

При вътрешните довършителни работи няма процес на прашно шлайфане, от който да се предпазите.

Майстор, който реши да използва естествени материали в интериорната обработка, не трябва да носи защитно облекло или да слага защитна маска (с изключение на варови работи, тъй като варовата мазилка има разяждащо действие).

Нещо повече, днес майсторите, които използват естествени довършителни материали (глина и варова мазилка), твърдят, че работата е приятна, приятна и има успокояващ ефект. Семействата, които изберат да използват глинени бои, могат уверено да включат децата си в процеса на рисуване, защото това е напълно безопасно, дори ако детето случайно пъха пръсти с цвят на глина в устата си.

 

В UKU вярваме, че естественият интериор е модерен лукс, който всеки може да си позволи. Луксът е като ябълка без ГМО, органична и отглеждана с любов, която не се продава в големите търговски вериги. Направете съзнателен и екологичен избор за вашето семейство!

Влез в профила си, за да получаваш известия за нови качвания
глинена и варова мазилка
глинени мазилки
мазилки за баня Таделакт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *